Gamba’s met gekarameliseerde witlof en witlofschuim

Gamba’s met gekarameliseerde witlof en witlofschuim

Een erg lekker recept. Het witlofschuim blijft wel dun, dus er zou minder bouillon en room gebruikt kunnen worden. Dat gaan we nog een keer proberen.

Eet smakelijk!

Gamba’s met gekarameliseerde witlof en witlofschuim

Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 45 min
Gang Warm voorgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Equipment

  • staafmixer
  • blender
  • keukengaren

Ingrediënten
  

  • 2 stronkjes witlof
  • 50 gram boter
  • 250 gram witlof kleingesneden
  • 4 theelepels suiker
  • 8 theelepels honing
  • 500 ml groentebouillon
  • 250 ml slagroom
  • 24 gamba's gepeld en zwarte draad verwijderd
  • zeezout
  • zwarte peper versgemalen
  • ½ citroen sap

Instructies
 

  • Bind de stronkjes witlof met keukengaren vast en verhit ze 15 minuten in een grote pan water, dat je tegen de kook aan houdt.
  • Smelt in een braadpan voor het witlofschuim 20 gram boter, doe de gesneden witlof erbij met de suiker en 4 theelepels honing en laat alles karamelliseren tot de groente zacht en bruin is. Doe de bouillon erbij en verwarm alles 10 minuten op laag vuur. Roer de slagroom erdoor, breng alles tegen de kook, neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Pureer de saus kort in een blender, roer hem door een zeef en doe hem in een schone pan om op te warmen, terwijl je de rest van het gerecht bereidt.
  • Neem de stronkjes witlof uit de pan, laat ze afkoelen en verwijder het keukengaren.
  • Halveer elk stronkje in de lengte en druppel de resterende honing erover.
  • Verhit een grote koekenpan en smelt daarin weer 20 gram boter. Doe de helften witlof erbij en laat ze karamelliseren. Draai de helften om zodra ze goudbruin zijn, na circa 5 minuten, en bak de andere kant 1 minuut.
  • Smelt in een koekenpan de resterende boter en bak de garnalen 2 minuten. Bestrooi ze met zout en peper en schenk het citroensap erover. Verdeel ze over 4 bordjes, samen met de witlofhelften.
  • Klop de witlofsaus met een (staaf)mixer snel schuimig, schep hem over de bordjes en serveer.

Notities

Bron: Van starter tot ster – Curtis Stone
Trefwoord gamba’s, witlof


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept