Ananassalade

Selada Nanas

Ananassalade
Ingrediënten
- 1 kleine verse ananas rijp
- 1 middelgrote komkommer stevig
- 1 grote sliertsjalot of voorjaarsui
- 1 rode lombok vers
- 1 theelepel knoflook uitgeperst
- 1 theelepel gemberwortel fijngeraspt
- 4-5 eetlepels ketjap manis
- 1½ eetlepel witte wijnazijn
- 1½-2 eetlepels goela djawa of bruine suiker
- plantaardige olie
- ½ theelepel trassi (garnalenpasta) of 2 theelepels vissaus
- 2-3 eetlepels pinda's fijngestampt
Werkwijze
- Snijd de ananas overlangs doormidden en verwijder de kern. Snijd het vruchtvlees uit de helften en verdeel dit in blokjes. Leg ze in een kom.
- Was de komkommer, maar schil hem niet. Snijd hem overlangs in 4 repen, verwijder eventueel het zaad en snijd daarna in plakjes of blokjes. Maak de sjalot schoon en snipper deze. Snijd de chilipeper in de lengte open, schraap het zaad eruit en snipper het vruchtvlees fijn. Vermeng in een kommetje knoflook, gember, ketjap en azijn en los al roerende de suiker op.
- Maak in een pannetje de olie warm en bak de trasi tot deze zeer geurig is. Roer hem daarna met de olie door de saus. (Met vissaus smaakt hij wat milder dan met trasi.)
- Doe de komkommer en chili bij de ananas, giet de saus erover en schud alles goed om. Schep de salade in de lege ananashelften en bestrooi ten slotte met de gehakte pinda's.
Notities
Bron: Azië Koken en Reizen – Jacki Passmore