Moussaka met lamsgehakt en aubergines

Moussaka met lamsgehakt en aubergines

De regen klettert tegen de ramen, naar een beetje zon kan ik nu best wel verlangen. Met deze moussaka waan je je even in Griekenland. Zomers kan je deze lauwwarm serveren, nu is het het lekkerst om deze gelijk heet uit de oven te eten. Serveer er een beetje tzatziki bij of een Griekse salade.

Moussaka met lamsgehakt en aubergines

Bereidingstijd 45 min
Oven 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Grieks
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 3 stuks aubergine
  • zout
  • zwarte peper versgemalen
  • 2 eetlepels olijfolie plus extra olie om in te bakken
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 teen knoflook fijngesneden
  • 1 kg lamsgehakt mager
  • 1 dl rode wijn droog
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • suiker
  • ¼ theelepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel verse oregano fijngesneden
  • 1 gedroogd(e) laurierblaadje(s)
  • 85 gram roomboter
  • 6 dl volle melk
  • 1 ei losgeklopt
  • pecorino of kefalotiri, geraspt

Instructies
 

  • Snijd de aubergines in dunne schijfjes. Doe ze in een vergiet en bestrooi hierbij elk laagje met een beetje zout. Zet het vergiet op een groot bord. Leg een ander bord op de aubergines, verzwaar dit met een gewicht en laat de aubergines 30 minuten uitlekken.
  • Verhit intussen 2 eetlepels olijfolie in een grote pan. Bak hierin de ui en knoflook in 5 minuten glazig. Voeg het gehakt toe en bak dit in 5 minuten rul, onder regelmatig omscheppen met een vork.
  • Voeg de wijn, tomatenpuree, kaneel, oregano, laurier en wat zout en peper toe. Breng dit mengsel aan de kook en laat het onafgedekt 20 minuten pruttelen op laag vuur, onder af en toe omscheppen.
  • Spoel de aubergineschijfjes af onder de koude kraan en dep ze droog met keukenpapier. Schenk wat olijfolie in een grote koekenpan, zodat de hele bodem net bedekt is. Schik hierin een laagje aubergineschijfjes en bak deze aan beide kanten goudbruin. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Herhaal deze handeling tot met de overige aubergineschijfjes en voeg zo nodig wat olie toe. U kunt ook een hete grillpan met olie bestrijken en de aubergineschijfjes hierin goudbruin grillen.
  • Laat de boter smelten in een pan op laag vuur. Schep de bloem erdoor en bak dit mengsel 1 minuut. Klop er met een garde geleidelijk de melk door, zodat u een glad mengsel krijgt. Breng dit aan de kook en verwarm het 1-2 minuten tot het bindt. Neem de pan van het vuur en laat de saus enigszins afkoelen. Voeg wat zout en peper toe. Klop het ei erdoor.
  • Schik in een grote ovenschaal een laagje aubergineschijfjes en schep hierop een laagje gehaktsaus. Herhaal deze laagjes tot alle ingrediënten opgebruikt zijn. Schenk de saus erover en bestrooi het geheel met de geraspte kaas.
  • Plaats de moussaka 50 minuten tot 1 uur in een op 180°C voorverwarmde oven, tot hij goudbruin kleurt. Serveer hem direct of laat hem enigszins afkoelen.

Notities

Bron: De keuken van Griekenland – Susanna Tee
Trefwoord aubergine, kefalotiri, lamsgehakt, oven, pecorino


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept