Groentebouillon

Dit is een goed recept om zelf een smaakvolle groentebouillon te maken, die als basis kan dienen voor andere gerechten.
Dit recept is goed voor 1½ liter bouillon.
De bouillon is tot 5 dagen houdbaar in de koelkast. Of verdeel de bouillon in kleine porties en bewaar deze tot 3 maanden in de diepvries.

Groentebouillon
Ingrediënten
- 3 stuks ui gepeld, grof gesnipperd
- 1 prei gewassen, grof gesneden
- 2 stengels bleekselderij in stukjes
- 6 stuks wortel geschrapt, in stukjes
- 1 bol knoflook horizontaal in tweeën
- 1 theelepel witte peperkorrels
- 1 gedroogd(e) laurierblaadje(s)
- 2 dl droge witte wijn
- zeezout
- zwarte peper versgemalen
kruidenbuiltje
- verse tijm enkele takjes
- verse basilicum
- verse dragon
- verse koriander
- verse bladpeterselie
Instructies
- Bind de kruiden met keukentouw tot een kruidenbuiltje.
- Doe de groenten, knoflook, peperkorrels en het laurierblad in een grote pan en bedek alles met circa 2 liter koud water. Breng dit aan de kook, draai het vuur laag en kook alles zachtjes 20-25 minuten. Neem de pan van het vuur en voeg het kruidenbuiltje, de witte wijn en wat peper en zout toe. Roer de bouillon even en laat deze volledig afkoelen.
- Zet de bouillon zo mogelijk een nacht in de koelkast. Zeef de bouillon door een fijne zeef boven een kom.
Notities
Bron: Gezond met Ramsay – Gordon Ramsay