Erwtensoep

Erwtensoep

Oer-Hollands, een kommetje snert op een koude dag.

Met dit recept maak je relatief snel een pan heerlijke erwtensoep. Serveer met plakken roggebrood met katenspek of Zeeuws spek en mosterd.

Erwtensoep

Bereidingstijd 1 uur 15 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram spliterwten
  • 400 gram schouderkarbonade
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel zwarte peper gemalen
  • 1 gedroogd laurierblad
  • 2 stuks ui
  • 200 gram winterwortel
  • 400 gram knolselderij
  • 2 stuks prei dunne
  • 1 rookworst
  • 5 takjes verse bladselderij

Instructies
 

  • In een zeef de spliterwten wassen. In een grote pan de spliterwten, schouderkarbonade en 2 liter water doen. Zout, peper en laurierblaadje toevoegen. Op matig hoog vuur aan de kook brengen. Circa 15 minuten zachtjes laten koken.
  • Intussen uien pellen en snipperen. Winterwortel en knolselderij schoonmaken en in kleine stukjes snijden. Preien schoonmaken en in ringen snijden. Ui, wortel, knolselderij en prei aan de soep toevoegen. Opnieuw aan de kook brengen en soep nog circa ½ uur zachtjes koken. Af en toe doorroeren.
  • Rookworst toevoegen en circa 10 minuten zachtjes mee verwarmen. Schouderkarbonades en rookworst uit soep nemen. Laurierblaadje verwijderen.
  • Schouderkarbonade in stukjes van het bot snijden. Rookworst in plakjes snijden. Vlees en worst weer door de soep roeren. Selderij erboven fijn knippen. Soep op smaak brengen met zout en peper.
Trefwoord knolselderij, maaltijdsoep, rookworst, schouderkarbonade, snert, soep, spliterwten, winter, winterwortel


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept