Naan

Naan

Naan mag eigenlijk bij een goede curry niet ontbreken. Deze broodjes zijn makkelijk te maken en smaken prima.

Een klein beetje geschiedenis: Dit brood werd door de Mongolen, die oorspronkelijk uit Perzië kwamen, naar India gebracht. In het Perzisch betekent het woord NAAN ‘brood’. Van oudsher wordt naan niet gerold, maar zachtjes platgeslagen en uitgerekt tot een druppelvorm.

Naan

Keukenschrift
Bereidingstijd 30 mins
Rijstijd 1 hr 30 mins
Totale tijd 2 hrs
Gang Brood
Keuken Indiaas
Porties 6 stuks

Ingrediënten
  

  • 1 theelepel poedersuiker
  • 1 theelepel gedroogde gist
  • 1,5 dl water warm
  • 225 gram bloem plus wat extra om te bestuiven
  • 1 theelepel boter geklaard en gesmolten
  • 1 theelepel zout
  • 50 gram boter ongezouten, gesmolten
  • 1 theelepel maanzaad

Werkwijze
 

  • Doe de suiker en gist in een kommetje en los met het water de gist op. Laat 10 minuten rusten, of tot het mengsel schuimt.
  • Doe de bloem in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en voeg de geklaarde boter, het zout en het gistmengsel toe. Kneed alles goed en voeg wat water toe als het deeg te droog is.
  • Leg het deeg op een met bloem bestoven ondergrond en kneed circa 5 minuten tot het deeg glad en soepel is.
  • Doe het deeg terug in de kom, dek af en laat het op een warme plaats circa 1,5 uur rijzen totdat het verdubbeld is.
  • Leg het deeg weer op de met bloem bestoven ondergrond en kneed nog 2 minuten.
  • Verdeel het deeg in 6 porties en rol het in schijfjes van circa 13 cm doorsnede en 1 cm dik.
  • Zet de naan op een vel ingevet aluminiumfolie 7-10 minuten onder een zeer hete, voorverwarmde grill; draai tweemaal om, bestrijk elke keer met boter en strooier maanzaad over.
  • Dien de naan het liefst meteen op of verpak ze tot gebruik in aluminiumfolie.

Notities

Bron: Curry’s – Mridula Baljekar
Keyword naan


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating