Heek in groene saus met asperges

Heek in groene saus met asperges

Merluza en salsa verde con espárragos

Dit recept voor heek in groene saus met asperges is gebaseerd op het gelijknamige recept uit het boek ‘De smaken van Spanje’, geschreven door Claudia Roden. Heek in groene saus met asperges is makkelijk te bereiden, de combinatie van de groene asperges, peterselie en de vis is erg lekker. In dit geval geldt echt ‘less is more’, met slechts een paar ingrediënten bereid je dit gerecht. Ik gebruikte heek, maar de heek kan ook prima vervangen worden door kabeljauw of zeeduivel.

Recept voor heek in groene saus met asperges

Bereidingstijd: 30 minuten

Nodig voor 2 personen

 • 400 gram groene asperges zonder de harde uiteinden
 • zout
 • versgemalen zwarte peper
 • 3 tenen knoflook geschild en fijngehakt
 • 4 eetlepels olijfolie milde extra vierge
 • 1½ eetlepel bloem
 • 2 eetlepels fijngehakte verse bladpeterselie
 • 2 moten heek à 200 gram

Bereiding

 • Kook de asperges 4-5 minuten in zo veel water dat ze onderstaan, ze moeten gaar zijn. Giet ze af maar vang het kookvocht op.
 • Fruit de knoflook in een grote pan met de olie op laag vuur een paar tellen of tot de geur los komt. Laat de stukjes niet bruin worden. Voeg de bloem toe en roer een paar minuten goed door zodat de bloem zachtjes gaart. Voeg de peterselie toe en giet er, flink roerend, beetje bij beetje 2½ dl kookwater van de asperges bij. Doe er wat zout en versgemalen zwarte peper naar smaak bij en laat alles circa 8 minuten pruttelen of tot de saus een beetje bindt.
 • Leg de vis erin en schud met een draaiende beweging aan de pan zonder hem van het vuur af te halen zodat de vismoten heel voorzichtig bewegen. Door deze draaiende beweging wordt het witte vocht dat de vis afstaat gemengd met de saus, die daardoor iets gelatine-achtigs krijgt.
 • Keer de moten na 5 minuten. Leg de asperges er omheen en laat alles nog 3-5 minuten op laag vuur staan, tot het visvlees net begint los te laten van de graat als je er een puntig mes in steekt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *