Elzasser aspergetaart met munster en bieslook
Je kan asperges natuurlijk op de klassieke manier bereiden, maar in een hartige taart zijn ze ook erg lekker. De munster past er prima bij.
Lekker met een gemengde salade.
Recept voor Elzasser aspergetaart met munster en bieslook
Bereidingstijd: 1 uur en 10 minuten plus 50 minuten in de oven
Nodig voor 4 personen
150 gram bloem
100 gram koude roomboter
5 eieren
16 witte asperges
zout
versgemalen zwarte peper
1 theelepel suiker
2-3 cm foelie
2 eetlepels plantaardige olie
1 theelepel sinaasappelschil, geraspt
2 dl crème fraîche
1 bosje verse bieslook, fijngesneden
125 gram munster kaas, in blokjes
Materialen
Springvorm (24 cm Ø)
Gedroogde erwten of bonen
Bakpapier
Vershoudfolie
Bereiding
Zeef de bloem in een ruime kom. Meng de boter, 1 ei en een snufje zout zonder al te lang te kneden met koele handen door de bloem tot een stevige deegbal. Voeg meer bloem toe als het deeg te plakkerig is. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het circa 30 minuten rusten in de koelkast.
Snij dikke asperges in de lengte door en halveer alle asperges. Zet de asperges op met koud water, zout, de suiker en de foelie, kook ze circa 8 minuten en laat ze circa 20 minuten in het kookvocht afkoelen.
Verwarm intussen de oven voor op 175°C.
Vet de springvorm in met de olie.
Druk het deeg gelijkmatig uit over de bodem van de vorm en vorm een rand van 2-3 cm hoog. Bedek het deeg met bakpapier en verdeel er een laagje gedroogde erwten over om blind te bakken. Bak de bodem 15-20 minuten voor in het midden van de oven.
Verhit intussen de olie in een grote koekenpan of wok, bak hierin de asperges in circa 5 minuten gaar. Bak de laatste minuut de sinaasappelrasp mee en breng de asperges op smaak met zout, peper en een beetje suiker.
Klop 4 eieren los met de crème fraîche en voeg de bieslook toe.
Neem het bakpapier met erwtjes uit de vorm en verdeel de asperges en blokjes kaas over de bodem. Schenk het eimengsel over de asperges en bak de taart circa 30 minuten in de oven tot het ei gestold is.
Elzasser aspergetaart met munster en bieslook
Materialen
- springvorm (24 cm Ø)
- gedroogde erwten of bonen
- bakpapier
- vershoudfolie
Ingrediënten
- 150 gram bloem
- 100 gram roomboter koud
- 5 stuks ei
- 16 witte asperges
- zout
- zwarte peper versgemalen
- 1 theelepel suiker
- 2-3 cm foelie
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 1 theelepel sinaasappelschil geraspt
- 2 dl crème fraîche
- 1 bosje verse bieslook fijngesneden
- 125 gram munster kaas, in blokjes
Werkwijze
- Zeef de bloem in een ruime kom. Meng de boter, 1 ei en een snufje zout zonder al te lang te kneden met koele handen door de bloem tot een stevige deegbal. Voeg meer bloem toe als het deeg te plakkerig is. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het circa 30 minuten rusten in de koelkast.
- Snij dikke asperges in de lengte door en halveer alle asperges. Zet de asperges op met koud water, zout, de suiker en de foelie, kook ze circa 8 minuten en laat ze circa 20 minuten in het kookvocht afkoelen.
- Verwarm intussen de oven voor op 175°C.
- Vet de springvorm in met de olie.
- Druk het deeg gelijkmatig uit over de bodem van de vorm en vorm een rand van 2-3 cm hoog. Bedek het deeg met bakpapier en verdeel er een laagje gedroogde erwten over om blind te bakken. Bak de bodem 15-20 minuten voor in het midden van de oven.
- Verhit intussen de olie in een grote koekenpan of wok, bak hierin de asperges in circa 5 minuten gaar. Bak de laatste minuut de sinaasappelrasp mee en breng de asperges op smaak met zout, peper en een beetje suiker.
- Klop 4 eieren los met de crème fraîche en voeg de bieslook toe.
- Neem het bakpapier met erwtjes uit de vorm en verdeel de asperges en blokjes kaas over de bodem. Schenk het eimengsel over de asperges en bak de taart circa 30 minuten in de oven tot het ei gestold is