Kwark-maanzaadcake met zwarte bessen

Kwark-maanzaadcake met zwarte bessen

Het is volop bessenseizoen, bij ons op de moestuin zijn het vooral aalbessen en zwarte bessen. De kruisbes moet nog groeien, voordat deze bessen gaat geven. Maar wat doe je met alle bessen die van de moestuin komen? Een deel van de bessen gaat ’s ochtends door de yoghurt, een ander deel is inmiddels ingevroren, maar vers gebruiken in gebak, taart of koek is ook heerlijk. Neem bijvoorbeeld deze kwark-maanzaadcake met zwarte bessen, wij vonden deze in ieder geval zeer geslaagd. Maanzaadjes worden bij ons meestal over broodjes gestrooid voordat ze afgebakken worden, maar ook door het beslag en dus in de cake zijn ze erg lekker! Onze oosterburen weten al jaren dat je prima iets zoets kunt bakken met maanzaad.

Het idee voor deze kwark-maanzaadcake met zwarte bessen is afkomstig uit foodies magazine, het recept paste ik naar eigen smaak aan.

Materialen

  • ovenschaal

Nodig voor 8-12 stukken

  • klontje roomboter voor het invetten
  • 175 gram volle kwark
  • 250 gram lichte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 110 gram maïzena
  • 140 gram bloem
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 75 gram olijfolie
  • 2 eetlepels maanzaad
  • 200 gram zwarte bessen

Bereiding (20 minuten plus 50 minuten in de oven)

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een rechthoekige ovenschaal in met een beetje boter.
  • Klop de kwark los met de basterdsuiker. Voeg een voor een de eieren toe en klop telkens tot het ei helemaal is opgenomen.
  • Zeef de maïzena, bloem en wijnsteenbakpoeder met het zout erboven en spatel rustig door elkaar. Voeg als laatste de olie en het maanzaad toe en roer heel kort door elkaar.
  • Doe het beslag in de ovenschaal. Verdeel de zwarte bessen over het beslag, ze zakken vanzelf naar beneden.
  • Bak de cake in circa 50 minuten goudbruin en gaar (wanneer een houten prikker er schoon uit komt) in de oven.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *