Vijgenbladpompoensoep

Vijgenbladpompoensoep

Dit recept voor vijgenbladpompoensoep is gebaseerd op een receptidee van James Wong uit zijn boek James’ nieuwe eetbare tuin. Een geweldig boek overigens met veel beschrijvingen en receptideeën voor bijzondere vruchten en groenten.
Dit jaar plantte ik voor het eerst vijgenbladpompoen in de moestuin en met succes. Ik oogstte er diverse. De planten kruipen je hele tuin over, dus wees gewaarschuwd, voor je het weet staat je halve tuin vol. Maar de vruchten zijn wel echt de moeite waard. Het kost even tijd om de vruchten schoon te maken, aan het einde plakken je handen behoorlijk en net als bij watermeloen zitten er enorm veel pitten in. Verwijder deze pitten zoveel als mogelijk, deze blijven ook na langere tijd koken taai.
In Azië zijn deze vruchten populair als vegetarisch haaivriendelijk alternatief voor haaienvinnensoep. De Engelse naam van deze pompoen is dan ook shark’s fin melon.
Deze vijgenbladpompoensoep is zo een alternatief voor haaienvinnensoep. De soep is vol van smaak en valt wat ons betreft in de categorie comfort food!

Recept voor vijgenbladpompoensoep

Bereidingstijd: 3 uur

Nodig voor 4 personen

  • 1 vijgenbladpompoen circa 500 gram
  • 2 eetlepels gojibessen
  • 5 gedroogde shiitakes
  • 1 bol beukenzwammen (shimeji’s), vers
  • ½ bol knoflook geraspt
  • 2½ cm gemberwortel geraspt
  • 1½ liter groentebouillon of kippenbouillon
  • 1 eetlepel maïzena
  • 4 stuks lente-ui, in dunne ringetjes
  • 1 theelepel sesamolie
  • gedroogde chilivlokken

Bereiding

  • Snijd de pompoen doormidden, verwijder de zaden en de schil en snijd de pompoen in stukken van circa 1-2 cm.
  • Doe de pompoen, de gojibessen, de shiitakes, de beukenzwammen, de knoflook en de gember in een grote pan. Voeg de bouillon toe en laat 2 tot 2½ uur zachtjes koken tot de pompoen draden vormt.
  • Haal de pan van het vuur, Doe de maïzena in een kommetje en maak deze aan met 2 eetlepels water. Voeg het maizenapapje toe aan de soep en roer goed door tot het is opgelost.
  • Verdeel de soep over de kommen en garneer met de lente-ui, een klein beetje sesamolie en gedroogde chilivlokken.

Eet smakelijk!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *