Skrei met rösti en rode ui

Skrei met rösti en rode ui

Skrei met rösti en rode ui, een mooi gerecht. Voor de bereiding van de rode ui moet je een uurtje uittrekken, maar dat is zeker de moeite waard.

Het seizoen van de skrei is maar kort, van (meestal) eind januari tot en met Pasen. Skrei, ook wel winterkabeljauw genoemd, is een mooie stevige witvis. Het Noorse woord ‘skrei’ betekent zoveel als ‘zwerver’. Van januari tot maart zwemmen ze van de Barentszzee naar de wateren van de Lofoten. Pas als de vissen kuit hebben geschoten mag erop gevist worden, wat maakt dat de start van het skrei-seizoen kan variëren. Meestal ligt de start zo rond eind januari. Het einde van het seizoen valt traditioneel samen met Pasen.

Skrei is een beschermde merknaam, alleen wanneer aan alle regels voldaan is mag de vis als skrei verkocht worden.

De vis zelf moet je niet teveel aan doen, hoe puurder hoe beter. Kruid de mootjes en bak ze in een klein beetje plantaardige olie. Meer heeft deze vis niet nodig.

Bij de skrei maakte ik een dunne rösti-koek en rode uien compote. Een dotje waterkers op de skrei met rösti en rode ui maakt het geheel af.

Skrei met rösti en rode ui

Skrei met rösti en rode ui

Petra
Skrei met rösti en rode ui, een mooi gerecht. Voor de bereiding van de rode ui moet je wel een uurtje uittrekken, maar is zeker de moeite waard.
Bereidingstijd 1 hr
Totale tijd 1 hr
Porties 2 personen

Materialen

  • 1 klein pannetje
  • 2 koekenpannen
  • spatel

Ingrediënten
  

  • 2 mootjes skrei
  • 100 g Hollandse garnalen
  • 6 rode uien gesnipperd
  • 400 ml rode wijn
  • 1 el rode wijnazijn
  • 2 el honing
  • 400 g aardappel (vastkokend) grof geraspt
  • waterkers

Werkwijze
 

  • Verhit een scheutje plantaardige olie in een klein pannetje. Voeg de uien toe en laat deze licht glazig worden.
  • Voeg vervolgens de rode wijn toe en laat het geheel tot 3/4 inkoken.
  • Nu voeg je de rode wijnazijn en de honing toe en laat dit op laag vuur inkoken tot je een compote overhebt.
  • Verhit ondertussen een scheutje plantaardige olie in een koekenpan en voeg daarna de geraspte aardappel toe. Verdeel mooi over de pan en druk goed aan met een spatel. Wanneer de onderzijde bruin kleurt kan je de koek keren zodat de andere zijde ook bruin kan kleuren.
  • Wanneer de uien en de rösti bijna klaar zijn verhit je nog een scheutje plantaardige olie in een tweede koekenpan en bak je hier de vis in, voeg aan het einde de Hollandse garnalen toe zodat deze net wat warmte krijgen.
  • Zet twee borden klaar. Verdeel de rösti in vieren. Leg op elk bord een kwart rösti, verdeel hier de uiencompote over en dek af met de resterende kwarten rösti. Leg de vis ernaast, verdeel de Hollandse garnalen erover en maak af met een dot waterkers.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating