Szechuan-bloemkool met spek

Szechuan-bloemkool met spek, eenvoudig maar vol smaak. Het originele recept komt uit delicious., ik paste de hoeveelheden en verhoudingen aan en voegde wat toe. Knoflook mag naar mijn idee hier toch echt niet in ontbreken.
Szechuanpeper is een wat misleidende naam, het is geen peper maar een gedroogde doosvrucht van een plant uit de wijnruitfamilie waartoe ook de citrus behoort. De szechuanpeper geeft een lichte citroensmaak en een tinteltje op je tong wanneer je een hap neemt. Een mooi ingrediënt uit de Aziatische keuken.
De pit in de szechuan-bloemkool met spek komt van de chilipepers. Proef van tevoren even hoe pittig de chilipepers zijn, wanneer ze heel pittig zijn kan je ervoor kiezen om de zaadjes en zaadlijsten te verwijderen of er een peper minder door te doen.
Recept voor Szechuan-bloemkool met spek
Bereidingstijd: 20 minuten
Nodig voor 2 personen
½ bloemkool, in kleine roosjes
scheutje plantaardige olie
50 g ontbijtspek, in dunne reepjes gesneden
3 cm gemberwortel, fijngesnipperd
2 rode chilipepers, in ringetjes gesneden
2 teentjes knoflook, geraspt
1 tl szechuanpeper, fijngemalen
2 el sojasaus
1 el mirin
bosje lente-ui, in ringetjes
sesamolie
Materialen
Hapjespan
Bereiding
Kook de bloemkoolroosjes beetgaar en giet deze af.
Verhit ondertussen een scheutje plantaardige olie in een hapjespan en bak hierin het ontbijtspek krokant.
Voeg de gemberwortel, chilipepers, knoflook en szechuanpeper toe, roer goed om.
Voeg vervolgens de bloemkoolroosjes toe met de sojasaus en mirin en roer goed door.
Schep de ringetjes lente-ui door het gerecht en verdeel over 2 borden. Maak het geheel af met een klein scheutje sesamolie.

Szechuan-bloemkool met spek
Materialen
- hapjespan
Ingrediënten
- ½ bloemkool in kleine roosjes
- scheutje plantaardige olie
- 50 g ontbijtspek in dunne reepjes gesneden
- 3 cm gemberwortel fijngesnipperd
- 2 rode chilipepers in ringetjes gesneden
- 2 teentjes knoflook geraspt
- 1 tl szechuanpeper fijngemalen
- 2 el sojasaus
- 1 el mirin
- bosje lente-ui in ringetjes
- sesamolie
Werkwijze
- Kook de bloemkoolroosjes beetgaar en giet deze af.
- Verhit ondertussen een scheutje plantaardige olie in een hapjespan en bak hierin het ontbijtspek krokant.
- Voeg de gemberwortel, chilipepers, knoflook en szechuanpeper toe, roer goed om.
- Voeg vervolgens de bloemkoolroosjes toe met de sojasaus en mirin en roer goed door.
- Schep de ringetjes lente-ui door het gerecht en verdeel over 2 borden.
- Maak het geheel af met een klein scheutje sesamolie.