Miso melitzanosalata

Miso melitzanosalata

Miso melitzanosalata oftewel auberginedip met miso. Auberginedip met een leuke twist, het idee komt uit het boek GREEK van George Calombaris.

Eerder plaatste ik al een recept voor miso aubergines. Zeker ook het proberen waard, miso en aubergine gaan erg goed samen.

Samen met een aantal andere mezze, platbrood, pita’s, knapperige rauwe groenten als wortel, komkommer of radijs vormt dit een heerlijk voorafje. Zet alles midden op tafel en laat iedereen lekker pakken wat hij wil.

Recept voor miso melitzanosalata

Bereidingstijd: 15 minuten + 15 minuten in de oven

Nodig voor 4 personen

2 aubergines, geschild en in blokjes van circa 1 cm
50 gram witte miso
5 eetlepels plantaardige olie
2 teentjes knoflook, geraspt
1 of 2 citroenen (naar smaak), alleen het sap
versgemalen zwarte peper

Materialen

Bakplaat
Bakpapier
Keukenmachine

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180°C.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng de miso met de olie tot een gladde pasta en meng de aubergineblokjes erdoor.
Verdeel de aubergineblokjes over de bakplaat en zet 15 minuten in de oven.
Laat iets afkoelen.

Doe de blokjes samen met de knoflook in een keukenmachine en mix tot een mooie egale puree.

Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en citroensap, het mag best wat citroen hebben als tegenhanger van de miso. (Ik gebruikte het sap van 1 grote citroen.)

Miso melitzanosalata

Miso melitzanosalata

Petra
Miso melitzanosalata oftewel auberginedip met miso. Auberginedip met een leuke twist, het idee komt uit het boek GREEK van George Calombaris.
Voorbereidingstijd 15 minutes
Oventijd 15 minutes
Totale tijd 30 minutes
Gang Amuse, mezze, tapas, etc., Koud voorgerecht
Keuken Grieks, Veganistisch, Vegetarisch
Porties 4 personen

Materialen

  • bakplaat
  • bakpapier
  • keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 2 aubergines geschild en in blokjes van circa 1 cm
  • 50 g witte miso
  • 5 el plantaardige olie
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 1 of 2 citroenen alleen het sap, naar smaak
  • zwarte peper versgemalen

Werkwijze
 

  • Verwarm de oven voor tot 180°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng de miso met de olie tot een gladde pasta en meng de aubergineblokjes erdoor.
  • Verdeel de aubergineblokjes over de bakplaat en zet 15 minuten in de oven.
  • Laat iets afkoelen.
  • Doe de blokjes samen met de knoflook in een keukenmachine en mix tot een mooie egale puree.
  • Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en citroensap, het mag best wat citroen hebben als tegenhanger van de miso. (Ik gebruikte het sap van 1 grote citroen.)
Keyword aubergine, dip, mezze, miso, oven