Nasi met zoete aardappel

Nasi met zoete aardappel, ik zou het zelf niet direct verzonnen hebben. Maar deze combinatie is wel erg goed. Het is een lekker vegetarisch nasi-gerecht.
Het idee zag ik voorbij komen bij Dagelijkse kost, een kookprogramma bij onze Zuiderburen. Met enkele aanpassingen maakte ik er deze versie van.
Recept voor nasi met zoete aardappel
Bereidingstijd: 30 minuten
Nodig voor 2 personen
125 gram zilvervliesrijst
3 uien, gepeld en fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, gepeld en fijngesnipperd
20 gram gember, geschild en geraspt
1 theelepel sambal oelek
6 eetlepels plantaardige olie
150 gram shiitakes, schoongemaakt en gehalveerd
1 zoete aardappel, geschild en in kleine blokjes gesneden
½ theelepel gemalen koriander (ketoembar)
¼ theelepel gemalen komijn (djinten)
100 gram doperwten (diepvries)
4 eieren
gemalen zwarte peper
chilivlokken, naar smaak
1 kleine prei, fijngesneden
scheutje sesamolie
scheut sojasaus
Voor erbij
verse koriander, fijngesneden
cashewnoten
gebakken uitjes
cassave kroepoek
Materialen
Hapjespan
Koekenpan
Bereiding
Kook de zilvervliesrijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit 2 eetlepels plantaardige olie in een hapjespan en bak hier 2/3 van de uien in tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook en de gember toe en bak deze kort mee (let op dat de knoflook niet verbrand, dat geeft een bittere smaak aan het gerecht). Roer een theelepel sambal door het uienmengsel en bak deze ook kort mee. Neem het uienmengsel uit de pan en houd deze apart.
Verhit opnieuw 2 eetlepels plantaardige olie in de hapjespan en bak hier de shiitakes met de ketoembar en djinten in, voeg de blokjes zoete aardappel toe met een klein scheutje water.
Verhit ondertussen 1 eetlepel plantaardige olie in een koekenpan en bak hier de helft van de resterende ui glazig in, voeg 50 gram doperwtjes toe. Kluts 2 eieren met gemalen zwarte peper naar smaak en schenk dit erbij. Bak op deze manier 2 omeletten.
Voeg de prei bij de zoete aardappel. Laat even meebakken. Voeg als de zoete aardappel beetgaar is, het eerder apart gezette uienmengsel samen met de gekookte zilvervliesrijst toe. Voeg een klein scheutje sesamolie en een scheut sojasaus toe, roer goed door. Warm het gerecht goed door.
Serveer met verse koriander, cashewnoten, gebakken uitjes en cassave kroepoek.

Nasi met zoete aardappel
Materialen
- 1 hapjespan
- 1 koekenpan
Ingrediënten
- 125 gram zilvervliesrijst
- 3 stuks ui gepeld en fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook gepeld en fijngesnipperd
- 20 gram gember geschild en geraspt
- 1 theelepel sambal oelek
- 6 eetlepels plantaardige olie
- 150 gram shiitakes schoongemaakt en gehalveerd
- 1 zoete aardappel geschild en in kleine blokjes gesneden
- ½ theelepel gemalen koriander (ketoembar)
- ¼ theelepel gemalen komijn (djinten)
- 100 gram doperwten (diepvries)
- 4 stuks ei
- zwarte peper gemalen
- chilivlokken naar smaak
- 1 kleine prei fijngesneden
- scheutje sesamolie
- scheut sojasaus
Erbij
- verse koriander fijngesneden
- cashewnoten
- gebakken uitjes
- cassave kroepoek
Werkwijze
- Kook de zilvervliesrijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verhit 2 eetlepels plantaardige olie in een hapjespan en bak hier 2/3 van de uien in tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook en de gember toe en bak deze kort mee (let op dat de knoflook niet verbrand, dat geeft een bittere smaak aan het gerecht). Roer een theelepel sambal door het uienmengsel en bak deze ook kort mee. Neem het uienmengsel uit de pan en houd deze apart.
- Verhit opnieuw 2 eetlepels plantaardige olie in de hapjespan en bak hier de shiitakes met de ketoembar en djinten in, voeg de blokjes zoete aardappel toe met een klein scheutje water.
- Verhit ondertussen 1 eetlepel plantaardige olie in een koekenpan en bak hier de helft van de resterende ui glazig in, voeg 50 gram doperwtjes toe. Kluts 2 eieren met gemalen zwarte peper en chilivlokken naar smaak en schenk dit erbij. Bak op deze manier 2 omeletten.
- Voeg de prei bij de zoete aardappel. Laat even meebakken. Voeg als de zoete aardappel beetgaar is, het eerder apart gezette uienmengsel samen met de gekookte zilvervliesrijst toe. Voeg een klein scheutje sesamolie en een scheut sojasaus toe, roer goed door. Warm het gerecht goed door.
- Serveer met verse koriander, cashewnoten, gebakken uitjes en cassave kroepoek.