Chapati

Chapati’s zijn een soort platbroden en zijn lekker bij curry’s maar ook prima te gebruiken om te vullen. Ze lijken op de Mexicaanse tortilla die in ons land veel bekender is.
Origineel wordt voor het maken van chapati’s chapatimeel gebruikt. Maar omdat dit bij ons niet makkelijk verkrijgbaar is, is in dit recept het chapatimeel vervangen door een mengsel van volkorenmeel en bloem. Mocht je wel aan chapatimeel kunnen komen dan kan je de volkorenmeel en bloem vervangen door 450 gram chapatimeel.
Reken op circa 2-3 chapati’s per persoon wanneer je deze bij een curry eet. Chapati’s die over blijven zijn makkelijk in te vriezen en daarmee – mits goed verpakt – redelijk lang houdbaar.
Recept voor chapati
Bereidingstijd: 15 minuten + 45 minuten bakken
Nodig voor 16 stuks
225 gram volkorenmeel
225 gram bloem plus extra om te bestuiven
½ theelepel zout
plantaardige olie
3 dl heet water
Materialen
Keukenmachine evt, met de hand kneden kan natuurlijk ook
Deegroller
Koekenpan
Bereiding
Doe alle ingrediënten in de mengkom van de keukenmachine en kneed tot een soepel samenhangend deeg (met de hand kan natuurlijk ook). Wanneer het deeg te plakkerig is kneed er dan extra bloem door tot het deeg niet meer plakt, als het te droog is voeg dan een beetje extra vocht toe.
Vet het deeg rondom in met plantaardige olie en zet afgedekt weg.
Zorg voor een schoon werkvlak waar je de chapati’s op kunt uitrollen.
Verdeel het deeg in 16 bolletjes.
Zet een koekenpan op hoog vuur zodat deze goed heet wordt.
Haal een bolletje door de bloem, druk deze plat tussen je handen en rol uit tot een cirkel van circa 10 cm, haal nogmaals door de bloem en rol mooi dun uit tot een cirkel van circa 16 cm doorsnede. Leg in de hete koekenpan. Na circa 40 sec. zullen er luchtbellen ontstaan, keer de chapati om en bak nogmaals circa 40 sec. Keer de chapati weer om, deze zal nu opzwellen. Druk de chapati voorzichtig plat met een spatel en keer de chapati nog een keer om. Druk nogmaals plat. Herhaal dit met de overige 15 bolletjes.

Chapati
Materialen
- keukenmachine evt, met de hand kneden kan natuurlijk ook
- deegroller
- koekenpan
Ingrediënten
- 225 gram volkorenmeel
- 225 gram bloem plus extra om te bestuiven
- ½ theelepel zout
- plantaardige olie
- 3 dl water heet
Werkwijze
- Doe alle ingrediënten in de mengkom van de keukenmachine en kneed tot een soepel samenhangend deeg (met de hand kan natuurlijk ook). Wanneer het deeg te plakkerig is kneed er dan extra bloem door tot het deeg niet meer plakt, als het te droog is voeg dan een beetje extra vocht toe.
- Vet het deeg rondom in met plantaardige olie en zet afgedekt weg.
- Zorg voor een schoon werkvlak waar je de chapati's op kunt uitrollen.
- Verdeel het deeg in 16 bolletjes.
- Zet een koekenpan op hoog vuur zodat deze goed heet wordt.
- Haal een bolletje door de bloem, druk deze plat tussen je handen en rol uit tot een cirkel van circa 10 cm, haal nogmaals door de bloem en rol mooi dun uit tot een cirkel van circa 16 cm doorsnede. Leg in de hete koekenpan. Na circa 40 sec. zullen er luchtbellen ontstaan, keer de chapati om en bak nogmaals circa 40 sec. Keer de chapati weer om, deze zal nu opzwellen. Druk de chapati voorzichtig plat met een spatel en keer de chapati nog een keer om. Druk nogmaals plat. Herhaal dit met de overige 15 bolletjes.