Naan

Naan

Naan mag eigenlijk bij een goede curry niet ontbreken. Het is een makkelijk te maken smaakvol broodje.

Naan-broodjes lijken een beetje op de pitabroodjes die je in Griekenland ziet, die overigens heel anders zijn dan de pitabroodjes die je bij ons in de supermarkt aantreft.

Reken op circa 2 broodjes per persoon wanneer je deze bij een curry eet. Broodjes die over blijven zijn makkelijk in te vriezen en daarmee – mits goed verpakt – redelijk lang houdbaar.

Een klein beetje geschiedenis: Dit brood werd door de Mongolen, die oorspronkelijk uit Perzië kwamen, naar India gebracht. In het Perzisch betekent het woord NAAN ‘brood’.

Tip: Het deeg moet rijzen tot deze verdubbeld is. Dit gaat het beste op een tochtvrije, iets warmere plek. Zelf verwarm ik de oven op 50°C, zet deze uit en zet dan de afgedekte kom met het deeg in de oven.

Recepten voor currygerechten

Recept voor naan

Bereidingstijd: 15 minuten + minimaal 1 uur rijzen + circa 30 minuten bakken

Nodig voor 12 stuks

500 gram bloem plus extra om te bestuiven
2 eetlepels plantaardige olie plus circa 1 theelepel extra om het deeg rondom in te vetten
4 eetlepels Griekse yoghurt
10 gram gedroogde gist
2 theelepels suiker
2 theelepels zout
1 theelepel wijnsteenbakpoeder
2¾ dl volle melk, handwarm

Materialen

Koekenpan
Keukenmachine evt, met de hand kneden kan natuurlijk ook

Bereiding

Doe alle ingrediënten in de mengkom van de keukenmachine en kneed tot een soepel samenhangend deeg (met de hand kan natuurlijk ook). Wanneer het deeg te plakkerig is kneed er dan extra bloem door tot het deeg niet meer plakt, als het te droog is voeg dan een beetje extra vocht toe.

Vet het deeg rondom in met plantaardige olie en laat het deeg afgedekt op een tochtvrije, liefst iets warmere plek, rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Verdeel het deeg in 12 stukken. Maak van elk stuk een bolletje, rol deze door de bloem en rol vervolgens uit tot naan-broodjes van circa 12×20 cm.

Zet de koekenpan op hoog vuur en leg als de pan goed heet is de naan erin. Keer de naan zodra er bellen ontstaan, keer de naan om. (circa 20-30 sec. per kant). Let hierbij op dat de naan niet verbrandt. Keer de naan weer om en druk de naan 10-15 sec. voorzichtig met een spatel tegen de bodem van de koekenpan, doe dit ook met de andere kant. Bak de overige 11 naan-broodjes op dezelfde manier.

Naan

Naan

Petra
Voorbereidingstijd 15 minutes
Bereidingstijd 30 minutes
Rijzen 1 hour
Totale tijd 1 hour 45 minutes
Gang Bijgerecht, Brood
Keuken Aziatisch, Indiaas
Porties 12 stuks

Materialen

 • 1 koekenpan
 • 1 keukenmachine evt, met de hand kneden kan natuurlijk ook

Ingrediënten
  

 • 500 gram bloem plus extra om te bestuiven
 • 2 eetlepels plantaardige olie plus circa 1 theelepel extra om het deeg rondom in te vetten
 • 4 eetlepels Griekse yoghurt
 • 10 gram gedroogde gist
 • 2 theelepels suiker
 • 2 theelepels zout
 • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
 • dl volle melk handwarm

Werkwijze
 

 • Doe alle ingrediënten in de mengkom van de keukenmachine en kneed tot een soepel samenhangend deeg (met de hand kan natuurlijk ook). Wanneer het deeg te plakkerig is kneed er dan extra bloem door tot het deeg niet meer plakt, als het te droog is voeg dan een beetje extra vocht toe.
 • Vet het deeg rondom in met plantaardige olie en laat het deeg afgedekt op een tochtvrije, liefst iets warmere plek, rijzen tot het in volume verdubbeld is.
 • Verdeel het deeg in 12 stukken. Maak van elk stuk een bolletje, rol deze door de bloem en rol vervolgens uit tot naan-broodjes van circa 12×20 cm.
 • Zet de koekenpan op hoog vuur en leg als de pan goed heet is de naan erin. Keer de naan zodra er bellen ontstaan, keer de naan om. (circa 20-30 sec. per kant). Let hierbij op dat de naan niet verbrandt. Keer de naan weer om en druk de naan 10-15 sec. voorzichtig met een spatel tegen de bodem van de koekenpan, doe dit ook met de andere kant. Bak de overige 11 naan-broodjes op dezelfde manier.