In een zeef de spliterwten wassen. In een grote pan de spliterwten, schouderkarbonade en 2 liter water doen. Zout, peper en laurierblaadje toevoegen. Op matig hoog vuur aan de kook brengen. Circa 15 minuten zachtjes laten koken.
Intussen uien pellen en snipperen. Winterwortel en knolselderij schoonmaken en in kleine stukjes snijden. Preien schoonmaken en in ringen snijden. Ui, wortel, knolselderij en prei aan de soep toevoegen. Opnieuw aan de kook brengen en soep nog circa ½ uur zachtjes koken. Af en toe doorroeren.
Rookworst toevoegen en circa 10 minuten zachtjes mee verwarmen. Schouderkarbonades en rookworst uit soep nemen. Laurierblaadje verwijderen.
Schouderkarbonade in stukjes van het bot snijden. Rookworst in plakjes snijden. Vlees en worst weer door de soep roeren. Selderij erboven fijn knippen. Soep op smaak brengen met zout en peper.