Kook de asperges 4-5 minuten in zo veel water dat ze onderstaan, ze moeten gaar zijn. Giet ze af maar vang het kookvocht op.
Fruit de knoflook in een grote pan met de olie op laag vuur een paar tellen of tot de geur los komt. Laat de stukjes niet bruin worden. Roer er een paar minuten de bloem door. Voeg de peterselie toe en giet er, flink roerend, beetje bij beetje 2½ dl kookwater van de asperges bij. Doe er wat zout bij en laat alles circa 8 minuten pruttelen of tot de saus een beetje bindt.
Leg de vis erin en schud met een draaiende beweging aan de pan zonder hem van het vuur af te halen zodat de vismoten heel voorzichtig bewegen. Daardoor wordt het witte vocht dat ze afstaan gemengd met de saus, die dan iets gelatine-achtigs krijgt.
Keer de moten na 5 minuten. Leg de asperges er omheen en laat alles nog 3-5 minuten op laag vuur staan, tot het visvlees net begint los te laten van de graat als je er een puntig mes in steekt
Notities
Dit recept voor heek in groene saus met asperges is gebaseerd op het gelijknamige recept uit het boek 'De smaken van Spanje', geschreven door Claudia Roden.