Perzik

Perzik is heerlijk zoet van smaak, lekker om zo weg te happen, om desserts mee te maken, om mee te bakken of door een salade.
De Latijnse naam is prunus persica, wat verwijst naar de route die de perzik heeft afgelegd voordat deze in Europa kwam. De perzik is vanuit China via Perzië (Iran) bij ons terecht gekomen.
In China staan perziken symbool voor lang leven, wat helaas voor de vrucht zelf niet op gaat.
Perziken zijn er in diverse varianten, waaronder onder andere de ‘gewone’ perzik met zijn pluizige schil, de nectarine met zijn gladde schil en de wilde perzik die plat en onregelmatig van vorm is.
Bewaar ze niet in de koelkast, dat komt de smaak niet ten goede. Mits niet te warm bewaard zijn de vruchten meestal een aantal dagen houdbaar.
Wilde perziken
De wilde perziken die bij ons in de winkel liggen komen vooral uit het gebied rondom de Middellandse Zee vandaan. De vrucht is plat en onregelmatig van vorm en wordt ook wel platte perzik genoemd.