Grapefruit

Grapefruit

De grapefruit is een tropische citrusvrucht. De vrucht is ontstaan in Barbados uit een kruising van de pompelmoes (Citrus maxima) en de sinaasappel (Citrus sinensis).

In België wordt de grapefruit vaak pompelmoes genoemd.

Grapefruit kopen en bewaren

Deze citrusvrucht is jaarrond verkrijgbaar in de supermarkt en groentewinkel en wordt geïmporteerd uit onder andere Turkije, Amerika, Zuid-Afrika, Israël en Spanje. Als je een grapefruit koopt, let er dan op dat deze een gladde schil heeft die niet droog is.

Op een koele plaats buiten de koelkast (tussen de 12 en 15 graden)  is de grapefruit 1 tot 2 weken houdbaar. Grapefruits rijpen na de pluk niet meer na.

Grapefruit schoonmaken en bereiden

Een grapefruit heeft een zurige smaak met een wat bittere ondertoon. De reden hiervoor is de natuurlijke kinine die aanwezig is in het vruchtvlees. De vrucht werkt cholestorolverlagend. Vooral het stevige vliesje om een partje grapefruit kan vrij bitter zijn. Wanneer je de vrucht doormidden snijdt en uitlepelt of ontdoet van de vliesjes, heb je hier geen last van.

Vroeger thuis kregen we een halve grapefruit met een theelepeltje suiker erover om de zure smaak te compenseren.

Recepten met grapefruit

Soorten grapefruit

De rode grapefruit is zoeter en minder bitter dan zijn gele soortgenoot en hoe roder, hoe zoeter.

Wisselwerking met medicijnen

Grapefruit heeft een wisselwerking met verschillende medicijnen. Grapefruitsap blokkeert in de dunne darm het enzym CYP3A4 dat betrokken is bij de afbraak van veel medicijnen. De hoeveelheid geneesmiddel dat opgenomen wordt, wordt daarmee groter evenals de kans op een overdosis.