Rijst

Rijst is een graan wat op veel plekken ter wereld verbouwd wordt, maar welke soort is afhankelijk van waar ter wereld.
Rijst kopen en bewaren
In de supermarkt zijn veel soorten rijst te koop, meestal in ieder geval witte rijst, zilvervliesrijst, risottorijst, basmatirijst en pandanrijst.
Bij de toko vind je nog veel meer soorten zoals rode rijst en zwarte rijst.
Rijst bewaar je het beste op een droge, donkere en koele plek. Eenmaal gekookt kan je rijst in de koeling of in de vriezer bewaren. Het voedingscentrum schrijft hierover: Gekookte rijst is 2 dagen houdbaar in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. Koel de gekookte rijst snel af en zet het goed afgesloten in de koelkast. Laat het niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Daarnaast geven zij het advies om om ongedierte in de keuken te voorkomen aangebroken pakken rijst in goed sluitende voorraadbussen te bewaren. Zilvervliesrijst kan onder invloed van licht en zuurstof bederven. Dit komt doordat zilvervliesrijst vetter is dan witte rijst.
Kleefrijst
Kleefrijst bevat van nature veel zetmeel, dit zorgt ervoor dat de rijst lekker plakt. Het is rijst met een ronde korrel. Risottorijst, paëllarijst en sushirijst behoren allen tot de kleefrijstfamilie. Kleefrijst is zwarte rijst waarbij het zwart/paars-gekleurde vliesje verwijderd is.
Witte rijst
Witte rijst bestaat uit rijstkorrels waar het vezelrijke vliesje dat van nature om de rijstkorrel zit vanaf gehaald is.