Kolokithokeftedes – gefrituurde courgetteballetjes

Kolokithokeftedes zijn gefrituurde vegetarische courgetteballetjes en vinden hun oorsprong op het grootste eiland van Griekenland, Kreta.
Net als in veel andere mezze-gerechtjes is ook in de kolokithokeftedes een van de ingrediënten feta. Feta is een ingrediënt waar in de Griekse keuken dankbaar gebruik van gemaakt wordt, het is een goede smaakmaker en draagt bij aan een goede consitentie van een gerecht. Naast de feta worden er natuurlijk nog een aantal andere ingrediënten toegevoegd, waaronder de nodige kruiden.
Kolokithokeftedes zijn makkelijk te maken. Voor bereiding wordt de courgette eerst geraspt en met zout gedurende een half uur in een zeef weggezet om het vocht uit de courgette te laten lekken. Vergeet vooral niet om de courgetterasp daarna alsnog goed uit te knijpen, omdat anders het gerecht een sompig geheel wordt.
Recept voor kolokithokeftedes
Bereidingstijd: 20 minuten + 30 minuten wachten
Nodig voor 4 personen
1 courgette
1 kleine rode ui
2 lente-uitjes
1 eetlepel verse munt of 1 theelepel gedroogde munt
1 eetlepel verse bladpeterselie of 1 theelepel gedroogde peterselie
50 gram feta
1 ei
versgemalen zwarte peper
paneermeel
olie om te frituren
Bereiding
Rasp de courgette grof en doe deze in een zeef. Strooi er zout overheen, meng voorzichtig door elkaar en laat dit circa 30 minuten staan om uit te lekken.
Snipper ondertussen de rode ui en de lente-ui heel fijn.
Snijd het blad van de verse kruiden fijn.
Verkruimel de feta en klop het ei los.
Knijp de courgetterasp goed uit (dit kan ook door de courgette in een schone keukendoek te doen en dan uit te knijpen), zodat het vocht eruit is. Dit is een belangrijke stap, omdat als je dit onvoldoende doet het gerecht erg sompig kan worden.
Meng in een kom de courgetterasp, rode ui, lente-ui, kruiden, het ei, de feta en de versgemalen zwarte peper door elkaar. Voeg paneermeel toe, zodat je een stevige massa krijgt, dusdanig dat je kleine courgetteballetjes kunt draaien.
Verhit de olie tot 180°C en frituur de balletjes in enkele minuten goudbruin.
Dep de courgetteballetjes rondom droog met keukenpapier en serveer.