Eieren

Eieren worden vanouds veel door mensen gegeten. Alle vogeleieren zijn eetbaar voor de mens, maar het kippenei is het meest gegeten ei.
Eieren kopen en bewaren
Let bij aankoop op de houdbaarheidsdatum van de eieren en bewaar ze na aankoop in de koelkast. Daarnaast let ik er zelf altijd op dat ik eieren koop die komen van kippen waar het eerste cijfer van de codering op het ei een 0 is.
Coderingen op het ei (0-NL-XXXXXXX)
Het eerste cijfer staat voor de kwaliteit van leven van de kip, des te lager het cijfer des te beter het leven van de kip.
- 0 – biologisch
- 1 – vrije uitloop
- 2 – scharrel
- 3 – kooi-ei
De 2 letters geven aan uit welk land het ei afkomstig is.
De laatste 7 cijfers staan voor het bedrijf en stal waar het ei vandaan komt.
Wanneer je twijfelt of je een ei nog kunt gebruiken
Dit kan je simpel testen door de eieren in een bak met water te doen. Als het ei naar de bodem zakt is het vers. Als het ei gaat drijven, kan je het ei beter wegdoen.
Eieren bereiden
Eieren kan je op heel veel manieren bereiden. In het weekeinde komt deze bij ons meestal op tafel in de vorm van een gekookt ei, roerei of omelet. Daarnaast zijn er natuurlijk nog heel veel andere eiergerechten, denk aan de Italiaanse frittata of de Spaanse tortilla.
Kooktijden eitjes (als het ei in het water gelegd wordt als het water kookt)
Klein | Middel | Groot | |
Zachtgekookt | 2,5 min. | 3 min. | 3,5 min. |
Eigeel zacht & eiwit hard | 4 min. | 5 min. | 6 min. |
Eigeel smeuïg & eiwit hard | 5 min. | 6 min. | 7 min. |
Hardgekookt | 6 min. | 7 min. | 8 min. |