Kwark-maanzaadcake met zwarte bessen

Het is volop bessenseizoen, bij ons op de moestuin zijn het vooral aalbessen en zwarte bessen. De kruisbes moet nog groeien, voordat deze bessen gaat geven. Maar wat doe je met alle bessen die van de moestuin komen? Een deel van de bessen gaat ’s ochtends door de yoghurt en, een ander deel is inmiddels ingevroren. Maar vers gebruiken in gebak, taart of koek is ook heerlijk. Neem bijvoorbeeld deze kwark-maanzaadcake met zwarte bessen, wij vinden deze in ieder geval zeer geslaagd. Maanzaadjes worden bij ons meestal over broodjes gestrooid voordat ze afgebakken worden. Ook door het beslag en dus in de cake zijn ze erg lekker! Onze oosterburen weten al jaren dat je prima iets zoets kunt bakken met maanzaad.
Het idee voor deze kwark-maanzaadcake met zwarte bessen is afkomstig uit foodies magazine, het recept heb ik naar eigen smaak aangepast.
Recept voor kwark-maanzaadcake met zwarte bessen
Bereidingstijd: 40 minuten + 50 minuten in de oven
Nodig voor 8 stukken
klontje roomboter, voor het invetten
175 g volle kwark
250 g lichte basterdsuiker
4 eieren
110 g maïzena
140 g bloem
1 tl wijnsteenbakpoeder
1 tl zout
75 g olijfolie
2 el maanzaad
200 g zwarte bessen
Materialen
Ovenschaal
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een rechthoekige ovenschaal in met een beetje boter.
Klop de kwark los met de basterdsuiker. Voeg een voor een de eieren toe en klop telkens tot het ei helemaal is opgenomen.
Zeef de maïzena, bloem en wijnsteenbakpoeder met het zout erboven en spatel rustig erdoorheen. Voeg als laatste de olie en het maanzaad toe en roer zo kort mogelijk door elkaar.
Doe het beslag over in de ovenschaal. Verdeel de zwarte bessen over het beslag, ze zakken vanzelf in het beslag.
Bak de cake in circa 50 minuten goudbruin en gaar in de oven. De cake is gaar wanneer een houten prikker er schoon uitkomt.

Kwark-maanzaadcake met zwarte bessen
Materialen
- ovenschaal
Ingrediënten
- klontje roomboter voor het invetten
- 175 g volle kwark
- 250 g lichte basterdsuiker
- 4 eieren
- 110 g maïzena
- 140 g bloem
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- 1 tl zout
- 75 g olijfolie
- 2 el maanzaad
- 200 g zwarte bessen
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een rechthoekige ovenschaal in met een beetje boter.
- Klop de kwark los met de basterdsuiker. Voeg een voor een de eieren toe en klop telkens tot het ei helemaal is opgenomen.
- Zeef de maïzena, bloem en wijnsteenbakpoeder met het zout erboven en spatel rustig erdoorheen. Voeg als laatste de olie en het maanzaad toe en roer zo kort mogelijk door elkaar.
- Doe het beslag over in de ovenschaal. Verdeel de zwarte bessen over het beslag, ze zakken vanzelf in het beslag.
- Bak de cake in circa 50 minuten goudbruin en gaar in de oven. De cake is gaar wanneer een houten prikker er schoon uitkomt.