Ananas met chilipeper-mosterdsmaak

Ananas met chilipeper-mosterdsmaak is een Zuid-Indiaas recept. In dit recept wordt de ananas in kokosmelk met een specerijenmengsel gekookt. Het gerecht kan bij alle curry’s worden geserveerd. De chilipeper geeft iets scherps, het mosterdzaad een rijke, nootachtige smaak en de kokosmelk zorgt voor een romige zoetheid.
Recept voor ananas met chilipeper-mosterdsmaak
Bereidingstijd: 45 minuten
Nodig voor 4 personen
1 verse ananas
50 ml water
1½ dl kokosmelk
½ theelepel gemalen kurkuma
½ theelepel gedroogde chilivlokken
1 theelepel zout
2 theelepels kristalsuiker
1 eetlepel arachideolie
½ theelepel mosterdzaad
½ theelepel komijnzaad
1 ui klein
1-2 stuks gedroogde rode chilipepers, gebroken
6-8 kerrieblaadjes
Bereiding
Halveer de ananas overlangs en snijd de helften doormidden, zodat u vier bootvormige stukken krijgt. Schil ze, verwijder de kern en snijd ze in stukken.
Doe de ananas in een wok, karahi of koekenpan en voeg water, kokosmelk, kurkuma en gemalen chilipepers toe. Breng alles op een laag vuur aan de kook, dek de pan af en laat de inhoud 10-12 minuten koken tot de ananas zacht maar niet papperig is.
Voeg zout en suiker toe, verwijder het deksel en kook tot de saus dikker wordt.
Verwarm de olie in een tweede pan en voeg het mosterdzaad toe. Voeg zodra dit begint te springen het komijnzaad en de ui toe. Bak 6-7 minuten tot de ui zacht is; roer regelmatig.
Voeg de chilipepers en kerrieblaadjes toe. Laat alles nog 1-2 minuten bakken en giet alles over de ananas. Meng alles goed en haal de pan van het vuur. Serveer op kamertemperatuur of warm.

Ananas met chilipeper-mosterdsmaak
Ingrediënten
- 1 verse ananas
- 50 ml water
- 1½ dl kokosmelk
- ½ theelepel gemalen kurkuma
- ½ theelepel gedroogde chilivlokken
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels kristalsuiker
- 1 eetlepel arachideolie
- ½ theelepel mosterdzaad
- ½ theelepel komijnzaad
- 1 ui klein
- 1-2 stuks gedroogde rode chilipepers gebroken
- 6-8 kerrieblaadjes
Werkwijze
- Halveer de ananas overlangs en snijd de helften doormidden, zodat u vier bootvormige stukken krijgt. Schil ze, verwijder de kern en snijd ze in stukken.
- Doe de ananas in een wok, karahi of koekenpan en voeg water, kokosmelk, kurkuma en gemalen chilipepers toe. Breng alles op een laag vuur aan de kook, dek de pan af en laat de inhoud 10-12 minuten koken tot de ananas zacht maar niet papperig is.
- Voeg zout en suiker toe, verwijder het deksel en kook tot de saus dikker wordt.
- Verwarm de olie in een tweede pan en voeg het mosterdzaad toe. Voeg zodra dit begint te springen het komijnzaad en de ui toe. Bak 6-7 minuten tot de ui zacht is; roer regelmatig.
- Voeg de chilipepers en kerrieblaadjes toe. Laat alles nog 1-2 minuten bakken en giet alles over de ananas. Meng alles goed en haal de pan van het vuur. Serveer op kamertemperatuur of warm.